THE BANSHEES OF INISHERIN

★★★★★☆
Efter et par kulsorte komedier hittede Martin McDonagh for alvor med “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, der bl.a. indbragte Frances McDormand en Oscar.

Instruktøren Martin McDonagh måtte dog se sig selv forbigået, så når han nu har begået sin hidtil bedste film, THE BANSHEES OF INISHERIN, er velviljen formodentlig endnu større, og Oscar’en for bedste originale manuskript kunne være en oplagt mulighed for at hædre ham.

Titlen refererer til kvindelige ånder fra den irske mytologi, men det er ikke desto mindre venskabet mellem to mænd på en lille ø, der er i fokus.

Colin Farrell (der også vandt en Golden Globe for sin hovedrolle i McDonaghs “In Bruges”), er både morsom og bevægende som den yngste af de to venner, der bliver droppet, fordi han er for kedelig.

Den ældste af vennerne (magtfuldt men også følsomt spillet af Brendan Gleeson) nærmer sig sit liv afslutning, og vil gerne bruge den tid, han har tilbage på noget mere fornuftig.

Barry Keoghan er rørende som den unge landsbytosse, der har et godt øje til den forsmåede vens søster (en stærk indsats af Kerry Condon), som dog ikke gengælder hans kærlighed.

Filmen er betagende fotograferet af Ben Davis, og Carter Burwells poetiske underlægningsmusik har på passede vis hentet inspiration i den irske folkemusik.

THE BANSHEES OF INISHERIN er nomineret til ni Oscars inkl. bedste film og regnes med rette som en favoritterne. Også på grund af en forbilledlig harmonisk klipning som danskeren Mikkel E.G. Nielsen (“Sound of Metal”) er ansvarlig for.

Om han eller filmen virkelig hjemtager verdens mest eftertragtede filmstatuette ved vi mandag den 13. marts.