VERDENSHERSKERNE

★★★★☆☆

På Mungo Park i Allerød er instruktøren Kristoffer Lundberg og hans medforfatter Rasmus Krone blevet inspireret af Yuval Noah Hararis roman “Sapiens” til en ny forestillng ved navn VERDENSHERSKERNE.

Bogen gav efter sigende Præsident Obama “et nyt perspektiv på de helt grundlæggende ting, som har gjort det muligt at bygge den moderne civilisation, vi nu tager for givet”. Set i det lys må man i den grad håbe, at de danske magthavere finder vej til Allerød, hvor grebet tilmed føles lettere end i de fleste romaner, og hvor vi alligevel kommer hele civilisationens historie igennem på godt halvanden time.

Josefine Thornberg-Thorsøes scenografi leder tankerne hen på et sportsstævne, og det tikkende digitale ur i baggrunden forekommer stressende i mere end een forstand.

Den prægtige skuespillertrio består af Sebastian Henry Aagaard-Williams som den mest adrætte, Nana Morks som den mest forpinte og Alexander Mayah Larsen som den sjoveste. Samlet set et karismatisk talent-trekløver – leveringsdygtig i energisk teaterleg, der aldrig keder.

I Kristoffer Lundbergs iscenesættelse får VERDENSHERSKERNE aldrig helt den dramatiske tyngde, som bogen tydeligvis har haft, men teaterudgaven er muligvis mere underholdende, og det kan meget vel have været det primære mål med forestillingen lige fra første færd.

(Michael Søby)