VINTERSØVN

★★★★★★

En over tre timer lang tyrkisk film er næppe hvad de fleste forventer, når de går i biografen, men netop derfor bør man give Nuri Bilge Ceylans guldpalmevinder en chance, for det er faktisk en mesterlig film, der med rette kandiderer til titlen årets bedste film på diverse filmlister.

I VINTERSØVN tager Nuri Bilge Ceylan os atter engang med Anatoliens sletter, der også dannede den fysiske ramme om kriminaldramaet "Once Upon A Time in Anatolia". Mens sneen daler og skaber det ene betagende natursceneri efter det andet, følger vi den relativt velstående forfatter Aydin på en både fysisk og åndelig rejse. Han har overladt økonomiske uoverensstemmelse med en lejer til en anden samtidig med at han får stadig større problemer på hjemmefronten.

VINTERSØVN fremstår ikke blot som et dybdeborende psykologisk portræt af beboerne i et lille samfund, men opruller også en større historie om noget så umoderne som personlig moral. Ceylan insisterer på, at vi alle har en ansvar overfor hinanden – uanset økonomisk stilling – og at der er brug for fundamentale revideringer af vores personlige værdier, så vores hjælp til andre ikke får karakter af almisser, men udmynter sig i et generelt større ansvar for hinanden – baseret på gensidig respekt.

Så lyder VINTERSØVN på forhånd som en sovepille, så forlader man dog biografen opløftet og – bilder man sig ind – en lille smule forbedret.