FRUITVALE STATION

★★★★★☆

I årevis har afro-amerikanske filmfolk kæmpet for at blive synlige i det samlede filmudbud og 2013 fremstår allerede som et skelsættende år anført af Lee Daniels "The Butler". Forrest Whitaker, der spillede "The Butler", har faktisk været producent på FRUITVALE STATION, der også må betegnes som en bemærkelsesværdig film. Udgangspunktet er tragisk og baseret på en virkelig hændelse, men alligevel har FRUITVALE STATION en aura af positiv energi omkring sig, for den rummer et klarsyn og en uforstillethed, som virker ny og forfriskende.

Michael B. Jordan får et gennembrud som den unge mand, der både har siddet i fængsel og solgt stoffer, men som virkelig prøver at komme ud af det. Filmens fokus lægges gudskelov på denne kamp, og det er tankevækkende hvor nyt det virker at se en afroamerikansk far hente sin datter i børnehave.

Octavia Spencer, der ligeledes står anført som medproducent, vandt forrige år en Oscar for birollen i "Niceville" ("The Help"). Hun kan meget vel bliver nomineret igen for sin indsats som den hårdt prøvede mor, og dermed være med til at skrive et nyt kapitel i Det Amerikanske Film Akademis historie. For første gang i Akademiets historie er der nemlig en chance for, at farvede skuespillere kan udgøre majoriteten i en Oscar-kategori, mest sandsynligt kategorien for bedste kvindelige birolle. Sjovt nok figurerer en af konkurenterne også i "Fruitvale Station" i et skægt TV-klip som sig selv, den tidligere talkshow-vært Oprah Winfrey, der regnes blandt favoritterne for indsatsen som fordrukken hustru i "The Butler".

Historien i FRUITVALE STATION ligner overfladisk set så meget andet, men det er i detaljerne at "Fruitvale Station" afslører sin finhed. Ryan Coogler udviser nemlig både talent og ægte poetisk sans både som manuskriptforfatter og instruktør, samtidig med at FRUITVALE STATION rammer lige i hjertekuglen.