-
Forside

logo logo logo

 

 

 

 

EUROPA

★★★★★★


Italieneren Haider Rashid har skabt en intens rystende film, der er udvalgt som månedens film i Cinemateket, hvilket nok er en anelse for ambitiøs.

For selvom filmen både kan siges at være relevant og aktuel, så har den også et formsprog (helt uden underlægningsmusik), der ikke i tilstrækkelig grad kommer sit publikum i møde. Dermed kommer filmskaberne desværre til at spænde ben for deres egne ambitioner om at øge kendskabet til denne rystende flygtningehistorie.

Men rent kunstnerisk er valgtet interssant og filmen gør et stærkt indtryk - som en knytnæve i maven uden forklaring.

I 72 minutter følger vi blot en ung iransk flygtning (en allerede prisbelønnet indsats af Adam Ali), der forsøger at krydse grænsen mellem Tyrkiet og Bulgarian i håb om et liv i Europa. Han undslipper grænsevagterne, men dermed er hans problemet ikke løst - snarere tværtimod.

For selvom han nu har status som illegal flygtning, så er hans kriminelle handling intet imod de handlinger, som myndighederne lukker øjnene for, fordi de i virkeligheden blot afspejler den politiske holdning i vor tids Europa. Flygningene skal forsvinde, også selvom tæskehold og det der er værre tages i brug.

Menneskerettighederne ophæves tilsyneladende i den usynlige kamp om at udrydde flygtningestrømmen til Europa for enhver pris.

EUROPA er en barsk beretning, som vi er nødsaget til at forholde os til, når politikerne ikke gør det. Noget smukt billede af den europæiske flygtningepolitik tegner den ikke, men desværre uhyggeligt troværdigt.

 

I