Månedens bog: JAGTEN PÅ DET GODE MENNESKE

af Julie Maj Jakobsen

Politikens Forlag

★★★★★☆

Livet leves forlæns, men forstås baglæns lyder et berømt citat af Søren Kierkegaard. Nogle liv er enkelte og letforståelige, mens andre er indviklede og tæt på uforståelige. Den sidste type passer ganske godt på det liv, som den danske forfatter Karin Michaëlis (1872-1950) levede.

Karin Michaëlis er måske ikke en forfatter, der vækker stor genklang i den danske offentlighed. Det er ellers en skam. Fornyelig har DR produceret to tv-udsendelser, der stiller skarpt på hendes begivenhedsrige liv og omfattende værker.  I slipstrømmen på udsendelserne kommer den gedigne og velskrevne bog JAGTEN PÅ DET GODE MENNESKE. Bogen udgives i forbindelse med BaggårdTeatrets opsætning af teaterstykket ”Jagten på det gode menneske”. Teaterstykket er sågar optrykt i bogen, hvilket kun er et stort plus. BaggårdTeatret ligger i Svendborg, og forfatteren bag stykket Julie Maj Jakobsen har tidligere bl.a. vundet en Reumert for stykket ”Aftenlandet”.

Bogen består af flere korte og koncise tekststykker af forfattere som Bo Tao Michaëlis (barnebarn af Karin Michaëlis’ første ægtemand Sophus Michaëlis), Amalie Langballe og Beverly Driver Eddy. Den klart bedste og længste tekst er udfærdiget af forskeren Anna Wegener. Den tegner et facetteret og rigt billede af Karin med mange interessante oplysninger. Dertil er bogen forsynet med en række stemningsbilleder fra Karins liv samt sangtekster af Katinka Bjerregaard og et uddrag fra bogen ”Den farlige alder”. Med andre ord et skønt kalejdoskop af tekster til at blive klogere på Karin Michaëlis’ væsen og værk.

Karin Michaëlis blev født som Katharina Marie Bech Brøndum i Randers i 1872, som datter af kransebinder Nielsine Petrine Bech og telegrafist Jacob Anthonius Brøndum. Det stod derfor ikke skrevet i stjernerne, at hun med tiden skulle blive en lysende stjerne på det litterære firmament. Myreflittig beskriver hende aldeles godt. Hun fik udgivet over 70 bøger og trykt mere end 130 kronikker. Hun rejste til København for at søge lykken og uddanne sig til klaverlærer. Her mødte hun og giftede sig med forfatteren Sophus Michaëlis, der gav hende gonorré, men samtidig tilskyndede hende til at skrive.

Hun blev hurtigt et kendt navn, men hun mødte også modgang. Således blev hun nærmest lammet efter Erik Skrams hårde anmeldelse af den historiske roman ”Birkedommeren” fra 1901 i Dagbladet Politiken. Det slog hende dog ikke helt ud af kurs. Hun begyndte at rejse meget og sidenhen skilt. Under Første Verdenskrig rejste hun ved den østrig-ungarske front. Indtrykkene fra krigsskuepladsen blev samlet i bogen ”Krigens ofre” fra 1916. En populær bogserie blev Bibi-bøgerne om den antiautoritære drengpige Bibi, som ”Pipi Langstrømpe” er inspireret af.

Karin Michaëlis var en ægte verdensdame og kunne let begå sig på de bonede gulve. Således plejede hun omgang med Albert Einstein og Thomas Mann. Desuden havde hun et nært forhold til den tyske dramatiker Bertolt Brecht. Netop den enorme menneskelige spændvidde og livserfaring kan opleves i Julie Maj Jakobsens teaterstykke ”Jagten på det gode menneske”, der er trykt i bogen. Teaterstykket følger Karin Michaëlis’ livsfærd fra ung ærgerrig kvinde, til verdensberømt forfatter og til slut som en fattig og glemt gammel dame.

Gennem Julie Maj Jakobsens glasklare replikker gestaltes stykkets brogede persongalleri fra Georg Brandes til Betty Nansen. Centralt står naturligvis Karin Michaëlis, der både er en særdeles temperamentsfuld og følsom kvinde. Et af højdepunkterne er hendes møde med Georg Brandes, der ikke lader sig dupere, men nærmere nedgør hende i en længere ætsende tirade. Herudover benytter Julie Maj Jakobsen Brechts fabelfigur fra “Det gode menneske fra Sezuan”, Shen Te, til at følge Karin i tykt og tynd som en slags skytsengel og kommentator til hendes liv.

Jagten på det gode menneske var netop en ledestjerne i Karin Michaëlis’ eget liv, der på mange måder både rummer det stof drømme og fiaskoer er gjort af. Hvis man ønsker at gå på jagt efter en god bog, kan man passende fange denne bog i den nærmeste boghandel og blive klogere på en særdeles gæv, stærk og original kvinde, der fortjener at blive taget ud af glemmebogen.

(Gæsteanmelder: Niels Roe)