BABETTES GÆSTEBUD

★★★★★☆

Karen Blixens litterære mesterværk blev for alvor verdenskendt via Gabriel Axels Oscar-belønnede version, der for længst har indskrevet sig blandt de mest elskede danske filmklassikere. Guddommelige Bodil Kjer (der spillede en af de to gamle søstre i filmen) havde også betydelig succes med sin oplæsning af Karen Blixens sublime tekst – både på Det Kongelige Teater og på The Royal National Film Theatre i London.

Nu får vi så BABETTES GÆSTEBUD som madteater på Republique. Slet ikke nogen dårlig ide efter successen med "Festen" samme sted i sidste sæson. Atter har iscenesætteren Rolf Heim og hans dramaturg og co-instruktør Simon Boberg formået at forene kræfter.

Scenografien, som duoen Torden og Lynild har ære af, er centreret omkring fire femkantede borde med plads til tyve personer. Ved forestillingen start bliver vi dog bænket langs væggen, hvor vi både får et lille glas og en delikat mini-pandekage med bl.a. kaviar.
Ellen Hillingsø er i titelrollen en flot og fyrig Babette – og så kan hun tale fransk! Måske lidt for lækker – men det var nyligt afdøde Stéphane Audran egentlig også i filmversionen.

Den virkelige hovedrolle denne aften er og bliver Mette Martinussens mad. En brutal medspiller, der skamløst stjæler billedet, hvor meget de fem skuespillere end slider i det for at få publikums opmærksomhed. Men samtidig også generøs, fordi den ikke ulig det rigtige gæstebud formår at mildne sure sjæle – godt hjulpet af vinmenuen.

Vi bliver således næsten i stand til at tilgive den unge Marie Tourell Söderberg hendes alt for kælne stemmeføring, når vi smager på vagtel med bl.a. dehydreret rødbede og grillet hjerte. I stedet glæder vi os over Benedikte Hansens diktion, mens vi nyder fiskeboller i muslingesauce og sprængt kalvetunge.

Vi morer os over den lune Klaus T. Søndergaard og smager på Paté en Croúte med både and og gris samt confit af kråser, pistacienødder og trompetsvampe. Og vi fniser af Frederik Sætter Lassens alt for store frakker under indtagelse af en pithivier med duxelles af and og kalv.

Er man i pausen bekymret for, om man bliver mæt, kan man tanke op og smage på delikatesser fra Korea, Sydamerika, Afrika og Arabien. Selv efter fremkaldelserne får vi mere at spise – nu i form af dessert: En baba-kage i rom! Men så mangler man også kun kaffen i baren, inden man med god samvittighed kan vende næsen hjem.

Billetterne koster en mindre formue pr. stykket, men omvendt kostede BABETTES GÆSTEBUD Babette en hel formue, så på sin vis kan det forsvares at bruge hele lotterigevinsten på een enkel aften.

(Michael Søby)