Månedens biografi: I LY AF LATTER

af Flemming Jensen

Forlaget People’s Press

★★★☆☆☆

Flemming Jensen er en mand med mange kasketter. Således kan han skrive forfatter, skuespiller, debattør, dramatiker, foredragsholder, farfar og meget mere på CV’et. I Jensens seneste bogudgivelse, I LY AF LATTER, der bedst kan betegnes som en erindringsbog, bliver læseren lettere rundtosset af alt det, Jensen har bedrevet i et langt liv.

Det er er lige før, man mistænker Jensen for at have en dobbeltgænger, når man eksempelvis kigger ned over et anført dagsprogram i hans yngre år. Flittig, arbejdsom, ivrig, emsig, ukuelig og nysgerrig er da også alle fjer, han har fortjent i hatten eller vel bedre kasketten. Kort sagt er I LY AF LATTER en ganske god bog, men der er en stor hæmsko, og det er, at Jensen ikke formår at dosere mellem det væsentlige og uvæsentlige. Erindringsbogen fremstår desværre i flere passager alt for pludrende og indforstået.

Gennemgåede for I LY AF LATTER er en smittende men også lidt trættende fortælleglæde. Undervejs stifter læseren bekendtskab med den purunge Jensen, der får en rolle som ulveunge i spillefilmen “Far til fire og ulveungerne” fra 1958. Senere uddanner han sig til lærer med fagene tysk og dansk og får først en stilling på Grønland og senere på Trørød skole.

På Grønland møder han kærligheden, men den holder ikke, da karrieren kommer i vejen. Det store gennembrud får Jensen som skuespiller i Rottefælden i Svendborg i 1979. I 1980erne medvirker Jensen i Hjørring Revyen, der gik for at være landets bedste på det tidspunkt – intet mindre. Det går mildest talt over stok og sten både for karrieren og i erindringsbogen. Som læser taber man derfor let pusten, og savner flere hvilepauser med mere refleksion og flere følelser.

I passager lader Jensen dog tragiske øjeblikke slippe igennem nøglehullet til hans tilværelse, men han er desværre lidt for hurtig til at springe videre til mere muntre, lattermilde og letbenede stunder. Jensen går som bogens titel i ly, hvor der er latter. Af den grund beretter Jensen glædesfyldt og entusiastisk om sin rolle i julekalenderen ”Nissebanden” fra 1984, der gjorde ham folkekær. Dertil omtales samarbejdet med Søren Østergaard om det kugleskøre og skæppeskønne Zirkus Nemo, der blev startet i 1999.

I LY AF LATTER er på mange punkter en fin erindringsbog, der som en blomst folder sine glimtende og farverige blade ud. Modsat savner man flere torne og modet til at turde stikke sig lidt mere på dem. Hvis man har en forkærlighed for Jensens store humanistiske bankende hjerte, bør man læse I LY AF LATTER. Hvis ikke det er tilfældet, er der heldigvis så meget andet, man kan fordrive tilværelsen med.

(gæsteanmelder: Niels Roe)