Månedens bog: MADE IN AARHUS

★★★★★☆

af Dorte Søholm

Aarhus Universitetsforlag

Alle veje fører til Århus. Det er omtrent det indtryk, man sidder tilbage med, når man har læst journalist Dorte Søholms velturnerede og velfortalte MADE IN AARHUS, en hyldest til hjembyen Århus.

MADE IN AARHUS udgives i samarbejde med Den Gamle By og kan ses som det perfekte startskud til kulturbyåret 2017. I bogen serverer Dorte Søholm nemlig 29 produkter, påfund eller tendenser, som har sat Århus på Danmarks- og verdenskortet i nyere tid. Sproget fremstår levende og billedmaterialet overdådigt. Der er tale om underholdende og gedigen folkeoplysning til dem, der allerede har eller endnu mangler at tabe hjertet til byen Århus.

De seneste år er Århus blevet en internatonal turistmagnet. Byen optræder på flere hippe og prestigefyldte lister over rejsemål. MADE IN AARHUS vil være en god og grundig rejsefører inden og under rejsen til Århus. Bogen vrimler nemlig med spændende oplysninger og underfundige historier om byen. Flere kulturpersonligheder levnes desuden spalteplads i den bredtfavnende bog. Kort sagt kommer bogen særdeles vidt omkring.

For nogle vil oplysningerne være indlysende og for andre øjenåbnende. Eksempelvis fortælles om det berømte solmærke i kampen mod atomkraft samt den Århusianske specialitet Arnbitter med en alkoholprocent på 50%. Et andet Århus-fænomen nemlig Bazar Vest får tildelt et glimrende afsnit, hvor baggrunden for dette farverige marked opridses. Bazaren er ikke kun et marked, men ligeledes et privatdrevet integrationsprojekt.

Mad spiller i det hele taget en central rolle i MADE IN AARHUS. Således hører vi om den israelske tilflytter Jacob Evar, der senere bliver manden bag det berømte pitabrød. Det kendte Emmery cafe-koncept, Søstrene Grene samt Føtex-kæden tegner desuden et billede af en driftig by fyldt med iværksætterånd. Selv den ikoniske rødhvide Karoline ko og den verdensberømte Magnum-is har sit ophav i Århus.

Det er ikke kun ganen og synet, der fristes i MADE IN AARHUS. Ens øregange vil uvægerligt fyldes med lyden af flere danske evergreens. Således berettes om det legendariske Feedback-studie, hvor en perlerække af musikere som Gnags, Søs Fenger og Lis Søren har indspillet deres musik. Ligeledes har nordens førende musikblad Gaffa sit udspring i Århus. Grøn Koncert med dens svingende gode musik om sommeren og dets altruistiske formål med støtten til Muskelsvindfonden skænkes et velskrevet kapitel med flotte billeder. Et længere afsnit om henholdsvis Michael Learns to Rock samt Shit & Channel underbygger indtrykket af en kreativ og musikalsk by.

Udover navnkundige bysbørn som filminstruktøren Nils Malmros, entertaineren Jacob Haugaard og politikeren Uffe Elbæk portrætteres mindre kendte personer som opfinderen af hjerteklappen Henning Rud Andersen samt lokalpræsten Herluf Andersen, der åbnede Danmarks første genbrugsbutik i 1972. Et flot og informativt afsnit om Kvindemuseet, hvor der fortælles om bondekonernes, mødrenes og tjenestepigernes historie, bør fremhæves. Også afsnittene om Plakatmuseet og Den Gamle By må siges at være aldeles fremragende.

MADE IN AARHUS er med andre ord et sandt overflødighedshorn af gode historier, der straks giver én lyst til at tage med futtog eller bumlebus til smilets by.

(Gæsteanmelder: Niels Roe)