-
Forside

logo logo logo

 

 

 

WIENER-DOG

★★★★★★

Todd Solondz er en ægte original, og hans dybt specielle film udmærker sig bl.a. ved at beskæftige sig med mennesker, som ingen andre gider beskæftige sig med. Via titlens pølsehund (en ruhåret gravhund) kigger vi ind i en række aparte amerikanske hjem, og lærer, hvilke grumme livsvilkår vores firbenede venner kan have selv i vor tids USA.

Allerede under forteksterne ser vi den lille hund blive afleveret på et hundehjem og anbragt i et bur med
metalgitterbund og i en størrelse, hvor den knap nok kan vende.

En velhavende mand tager en dag hunden med hjem til sin svagelige søn til barnets moders store irritation. For hvem skal nu tørre op efter hunden? Forældrene er dog fast besluttet på at tvinge hunden til at blive renlig og agter at holde den indespærret, indtil det lykkes. En dag, hvor drengen er alene hjemme, slipper han hunden løs og fordrer den med det sundhedsslik, som forældrene belemrer ham med. Resultatet bliver selvsagt, at hunden overskider hele hytten og bliver sendt til aflivning. Her slutter den første og mest vellykkede af filmens fire episoder.

Men den lille gravhund er ikke død, og kidnappes af dyrlægens assistent, der plejer den, til den blir rask. Assistenten viser sig at være en meget ensom pige, der giver hunden et lidet flatterende navn og tager den med på en tvivlsom rejse med en narkoman. Hunden overlades hos et handikappet par med forkærlighed for voldelige videospil. De er ligesom hunden begge blevet steriliseret på foranledning af andre.

Efter et underligt mellemspil med en hyldestsang til pølsehunden i en form for westernstil dukker den lange vovse op igen hos en falleret manuskriptforfatter, der nu må leve af at undervise. Han værdsættes dog hverken af kolleger eller elever, så en dag dukker pølsehunden op på skolen iført en bombe.

Her kunne filmen i grunden være sluttet, men vi skal lige have en sidste episode, hvori en gammel dame får besøg af sit barnebarn, der vanen tro gerne vil låne penge - denne gang til den nye tvivlsomme kærestes kunstprojekt. Tilfældet vil, at den lille hund bliver kørt over, men derfor kan den jo godt indgå i en kunstudstilling.

WIENERDOG afspejler et sygt samfund, hvor mennesket altid kommer i første række. Danny de Vito leverer tilmed sin bedste skuespillerpræstation siden "Gøgereden" som den udbrændte manuskriptforfatter. Men trods en lovende start lever WIENER-DOG ikke op til mesterværket "Happiness". Todd Solondz' bizarre humor er ikke desto mindre altid værd at opleve.

s