ÅRENE

★★★★★☆

af

Annie Ernaux

Gads Forlag

Nobelprisen er den fornemste af alle litteraturpriser. I år blev prisen givet til den franske
forfatter Annie Ernaux, der i årtier har rangeret blandt Frankrigs mest anerkendte forfattere.

I Danmark har flere læsere fået øjnene op for hendes bøger, der ofte har et meget selvbiografisk islæt. De seneste år er der oversat en håndfuld af hendes bøger til dansk, så man kan oplagt tale om et litterært gennembrud her til lands.

I ÅRENE som anses for hendes hovedværk, kan læseren nyde hendes eminente skrivestil
og beriges af hendes overlegne associationsevner. Det er nærliggende at kalde ÅRENE for et collageværk, der blander historiske begivenheder med personlige refleksioner over kultur, køn og krop. Ernaux kalder selv hendes fremstillingsform for en palimpsest – altså et håndskrift med skrift oven på afskrabet skrift.

ÅRENE strækker sig fra begyndelsen af 1940’erne frem til midten af 00’erne. Den er løst
struktureret uden et reelt handlingsforløb eller karaktertegning. Den kan bedst betegnes
som en rivende og indre tankestrøm med poetisk tyngde og filosofisk dybde, der løbende
sammenvæves med kulturhistorie.

Ældre læsere vil have lettere ved at genkende de mange referencer i bogen, mens yngre
læsere nok vil finde dem en smule indforstået. Konsekvensen af den essayistiske skrivemåde er i nogle tilfælde, at indlevelsesevnen sættes på prøve. Modsat bekræfter det blot, at Annie Ernaux ikke ligefrem lefler for sine læsere.

Blandt bogens flere uforglemmelige passager er skildringer fra livet i Paris og dens boulevarder. Man hører om biografture og franske filmklassikere som ”I fjor i Marienbad” og ”Cléo fra fem til syv”.

En af de mere saftige dele i bogen vedrører sexlivet, som i 1960’erne beskrives som hemmeligt og rudimentært. I en detaljemættet og humoristisk passage fremstilles splittelsen mellem den ærbare kyskhed, der var idealet og den ubændige drift, der ofte var
realiteten

Et andet kendetegn for bogen er de mange referencer. Navne som Guy Debord, George
Poulet og René Dumont falder undervejs ned i læserens skød som modne frugter fra et træ.

Selvom de ret elitære henvisninger kræver en overordentlig bred viden, så virker det aldrig snobbet. ÅRENE er nemlig skrevet med en enorm fortælleglæde og overskudsfølelse. Den er på mange måder lige så rig på emner som et opslagsværk, men uden knastørre forklaringer.

Sproget i ÅRENE består af smukt ciselerede sætninger med forunderlige forgreninger og
billeder til at mætte selv den mest kræsne litterat eller åndsaristokrat. Bogen er både åndelig udfordrende og alment underholdende.

At Ennie Ernaux har fået tildelt årets Nobelpris er fuldt tjent. ÅRENE er et glimrende bevis på dette, og det er glædeligt, der nu foreligger flere af hendes bøger på dansk.

(Gæsteanmelder: Niels Roe)