NELLY & NADINE

★★★★★★

En af årets absolut fineste dokumentarfilm hedder NELLY & NADINE og er en dybt hjertegribende beretning om et møde i en KZ-lejr, der ændrede to kvinders livsbane.

Den svenske instruktør Magnus Gertten er mest berømt for sine dokumentarfilm om den unge Zlatan og sangeren Björn Afzelius, men i 2011 skabte han en bemærkelsesværdig dokumentarfilm med titlen "Håbets havn" om de 30.000 KZ-fanger, der blev smuglet til Sverige og gik i land på havnen i Malmø.

I et klip ser man en kvinde af asiatisk herkomst med et helt særligt udtryk i blikket, og det er denne kvinde, som bliver udgangspunkt for en ganske enestående fortælling om kærlighedens uforgængelighed, selv under de sværeste livsvilkår.

Historien tager os med til en fransk gård, hvor vi møder Sylvie, barnebarn af kvinden Nelly, der overlevede et ophold i KZ-lejren Ravensbrück. På loftet har Sylvie en kiste fyldt med fotos, brev og film, som Nelly efterlod sig, men Sylvie har ikke haft mod til åbne op for det formodentlige dystre materiale, og kisten har derfor stået uberørt i over 20 år.

Da Sylvie ender tager mod til sig og forbyder sig i materiale, bliver hun overrasket, for selvom den også rummer uhygelige beskrivelser af tiden i KZ-lejren, så er indholdet også fyldt med kærlighed, der får hende til at se med helt nye øjne på sin fortid.

Vi er med hele vejen, og ligesom Sylvie bliver også vi berørt og bevæget over denne helt særlige livsberetning, der gør os klogere på kærlighedens barske vilkår og tilværelsens skønhed og grusomhed.

NELLY & NADINE er dog først og sidst en opløftende kærlighedshistorie, som man bør unde sig selv og andre at se, lytte til og lære af.