DESTIN III:

DØDEMANDSTÅGEN

af

Danny Biltoft Davidsen

Forlaget Mellemgaard

★★★★☆☆


Forekommer årstiden en tand for gråmeleret og regnfuld, så kunne det være, man skulle tage på et lille rumeventyr. Nu byder lejligheden sig via romanen DESTIN III – DØDEMANDSTÅGEN.
Som titlen antyder, er det den tredje roman i samme serie af sci-fi forfatteren Danny Biltoft Davidsen.

Endnu engang er rumkaptajnen Destin omdrejningspunktet på den farefuld rumfærd.
Romanen fortsætter ad samme spor som den forrige roman "Destin II – Snefuglen" I første del af romanen går rejsen til planeten Dawnsbury, der er beskrevet i et meget levende og sansemættet sprog og via stærke lyd- og synsindtryk. Det er svært ikke af føle, at man selv er der.

Men Destin er en rastløs kaptajn, der ikke slår sig ned i al for lang tid, og rejsen fortsætter derfor videre ud i rummet. Hvor første del er stemningsfuld, så bliver anden del af romanen mere spændingsfyldt.

Voldsomme kampe skildres i vilde grafiske sprogbilleder fyldt med blodsprøjt og drabelige sømpistoler. Denne type fortælleteknik med eksplicit indhold mestrer Danny Biltoft Davidsen til fulde. Der er gjort mindre ud af beskrivelserne af livet på rumskibet, men vi hører om reparationer og systemfejl undervejs, hvilket hører sci-fi genren til.

Karakteristisk for DESTIN III – DØDEMANDSTÅGEN er den fyldige dialog, der dels tegner et billede af de enkelte karakterer, men samtidig er med til at drive handlingen frem og skabe spænding. Denne del af romanen er letforståelig, hvilket indlysende giver den præg af at være en ungdomsroman. Andre steder kan desuden appellere til et ældre publikum via den fine miljøtegning. Modsat kan karaktererne godt fremstå lidt flade og endimensionelle. Det høje tempo i romanen opvejer til dels denne mangel.

DESTIN III – DØDEMANDSTÅGEN ligger i forlængelse af de to andre ”Destin” bøger. Den kangodt læses selvstændigt, men man kommer til at mangle den større kontekst. Af den grund kan man jo passende starte på hele serien for så at slutte af med anmeldte værk. Dermed er man garanteret en rejse til en helt anden og måske for tiden lidt mere spændende galakse end vores vinterplagede verdensdel.

(Gæsteanmelder: Niels Roe)